Izložba fotografija Ksenije Španec na temu – Il gardino

Pozivamo Vas da u petak 14.4.2017. u 19:30 sati u klubu Botaničar, na trgu Marka Marulića br. 6, svojim dolaskom uveličate otvorenje izložbe članice našeg fotokluba. Izložbu možete pogledati svakim danom osim nedjelje od 9 do 17 sati, a za trajanja festivala Kupus Fest-a i tijekom cijelog dana.

O izložbi – Neva Lukić:
“Ono što fotografije Ksenije Španec čini uistinu zanimljivima jest činjenica da cvijet zapravo ne izgleda kao cvijet – fini gotovo nadrealni oblici biljaka uvijek nalikuju nečem drugom kao da žele pokazati promatraču da je sve na svijetu i u svemiru sadržano u svemu drugome te da sve nosi u sebi određenu hibridnost koja se lako može preoblikovati u nešto drugo. Djelomično podsjećaju na određene slike Francisa Bacona ili crteže suvremenog hrvatskog umjetnika Davora Vrankića u čijim su djelima oblici izobličeni i bez zaključka. Ona, takva kakva jesu, ne sliče nijednom znanom obliku, ali kao da se imaju potrebu preoblikovati u nešto drugo. Na isti način cvijeće na fotografiji Ksenije Španec transformira se u nadrealne oblike i postaje sve osim samoga cvijeća. Fotografkinja uspijeva prikazati metamorfozu biljke koristeći analognu kameru i crno-bijeli film i tehniku iscrtavanja svjetlom. Ona pažljivo osvjetljava određeni dio cvijeta i ono što ostaje su brojne konture i krivulje prikazanog bijelog objekta koji levitira na crnoj pozadini.
Kad pogledamo fotografije njenih kala odmah se prisjetimo jednog od najpoznatijih američkih fotografa 2.polovice 20.st., Roberta Mapplethorpea koji je prvi snimao kale, većinom u crno-bijeloj tehnici. S jedne strane njegovi cvjetovi zrače snažnim erotizmom, a s druge strane osjećajem nevinosti. Slično i cvijetovi Ksenije Španec prolaze kroz različite stadije, od faze nevinosti do erotizma, a ponekad čak i snene morbidnosti. U njima se vide faze ljudskog života – od nevinosti i romantike mladosti preko erotizma zrele dobi te konačno do naturalizma i nadrealizma starije dobi. Baš kao što hibiskus, cvjetajući samo jedan dan i onda polako nestajući, na ubrzani nam način prikazuje da se oblik neprestano mijenja pred nama…mi samo trebamo znati kako na to gledati i kako mirno pustiti da uvene…Ksenija Španec sigurno zna kako…”

O autorici:
Ksenija Španec rođena je 1966. godine u Zagrebu. Njen interes za fotografiju seže u rano djetinjstvo, kada je sa velikim zanimanjem pregledavala i divila se fotografijama u francuskom časopisu Photo čime je postepeno razvijala interes za fotografsko učenje i bavljenje fotografijom. Međutim, fotografijom se ozbiljnije počinje baviti tek od 2005. godine, kada je kupila svoj prvi digitalni fotoaparat.
To je bio početak njenog fotografskog istraživanja, samostalnog učenja i stvaranja. Fotografira, eksperimentira, proučava djela i životopise slavnih majstora fotografije, istražuje i uči, kako bi što šire pronikla u značaj i bit fotografske slike. Iako je u svijet fotografije ušla koristeći se digitalnim fotoaparatom, od 2009. godine počinje se zanimati za analognu fotografiju. Od tada u svom radu najčešće koristi analogne fotoaparate leica i srednjeg formata, cameru obscuru, lomografski i digitalni fotoaparat. Područja njenog interesa su vezana za svakodnevni život, ljude, ulice, pejzaže, atmosferska stanja, moderni ples i cvijeće.