Otvorenje izložbe fotografija ULUPUH-a – Primijenjeno – strogo kontrolirani uvjeti

ULUPUH_NoviClanovi_Pozivnica

Primijenjeno – strogo kontrolirani uvjeti – žirirana, tematska izložba članova Sekcije za fotografiju ULUPUH-a.

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
29.6. – 14.7.2017.
Otvorenje u četvrtak, 29. lipnja u 19 sati

Članovi ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju zalažu se za stajalište da i komercijalan rad, napravljen po ponekad strogim uputama naručioca može biti dovoljno kvalitetan da stane rame uz rame radovima koji se stvaraju isključivo iz umjetničkih pobuda. Nošeni ambicijom da pokažu kako kvalitetna komercijalna fotografija doprinosi razvoju vizualne kulture unutar naše svakodnevice prije dvije su godine organizirali izložbu svojih komercijalnih radova naziva „Kom/Art“. Na tragu izložbi tog tipa je i ova izložba: „Primijenjeno – strogo kontrolirani uvjeti“. Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout a radove je odabrao žiri u sastavu Maja Strgar Kurečić, Alan Matuka i Višnja Slavica Gabout.
„Izazov je znati proizvesti fotografiju prema želji naručitelja-na svoj autorski način; prezentirati vlastite ideje suradnicima i s njima ih realizirati u skladu sa svojim izričajem; imati u vidu zahtjeve naručitelja, ali pritom zadovoljiti i sve estetske kriterije struke i likovnosti, pokazujući pritom visoku razinu vizualne pismenosti. Uvijek će međutim autor sam odlučiti i bit će to njegov slobodan izbor, hoće li djelovati slobodno, bez ugovornih obveza, ili po zakonitostima tržišta, uz naručitelje, timove, izvedbene rokove…. U ovom drugom slučaju, pritom, primijenjeni fotograf ima profesionalnu odgovornost održavanja korektnih suradničkih odnosa. A u realizaciji svoga rada, bez obzira na vrstu kampanje u kojoj sudjeluje, kao autor uvijek ima obvezu pokazati metjersku izvrsnost, estetsku kvalitetu i autorsku autentičnost.
Primijenjena fotografija može biti kreativna, maštovita, pričljiva, izvedbeno-inovativna, efektna i originalna i kad se realizira u strogo kontroliranim uvjetima, po narudžbi i pod uvjetima naručitelja (u međuvremenu smo zaboravili da su gotovo sva velika djela u povijesti umjetnosti nastala po narudžbama i pod uvjetima mecena, pa i ona grandiozna, Michelangelova). U ovoj izložbi primijenjena fotografija funkcionira kao autorska i izvan primijenjenog konteksta. Ona je uvjerljiva i smislena i kad joj „ogulimo“ propagandne poruke i dizajnerska rješenja, oznake i logotipove, slogane i tekstove. Dokazujući da se, takva, dobro osjeća kad zaplovi i područjem suvremene umjetničke fotografije.“ (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora)

Izlažu: Janko Belaj, Mara Bratoš, Saša Ćetković, Nina Đurđević, Hrvoje Grgić, Damir Hoyka, Mario Kučera, Anto Magzan, Tomislav Marić, Alan Matuka, Dag Oršić, Berislava Picek, Siniša Sunara, Vladimir Šimunić, Renata Škrinar, Siniša Uštulica i Andrija Zelmanović.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Grada Zagreba.

Izložba će se moći pogledati do 14. srpnja.

Radno vrijeme Galerije ULUPUH:
Radnim danom od 10 do 20 sati
Subotom od 10 do 13 sati
Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena
Ulaz je slobodan